Introductie op de referenda in noord-Italië
Zoeken

Introductie op de referenda in noord-Italië

Komende zondag mogen de inwoners van de Italiaanse regio's Lombardije en Veneto naar de stembus voor een speciaal referendum. Seperatisten hebben al jaren uitgekeken naar deze dag, maar waar stemmen ze eigenlijk voor? Een kleine introductie op de referenda in het noorden van Italië.Wie stemmen er?

Er wordt dus alleen gestemd door de inwoners van de regio's Lombardije en Veneto. Dat zijn bij elkaar bijna 15 miljoen mensen; een behoorlijk aantal dus. De mensen in de provincie Belluno in Veneto krijgen daarnaast nog een referendum over de vraag of ze binnen de regio meer autonomie willen.


Wat stelt het referendum voor?

De vraag die de Italianen voorgeschoteld krijgen is als volgt:


'Wilt u dat uw regio meer autonome functies binnen Italië krijgt?'


Het gaat dus niet, zoals nu het geval is in Catalonië, om een afscheiding van Italië, maar om meer autonome functies te krijgen. In ander woorden: Of de lokale regering meer macht krijgt. Zo zou de lokale regering zich kunnen bemoeien met de educatie en immigratie in de regio, maar ook met de belastingen die er worden betaald in het gebied.


Het is dus de vraag of de lokale regering meer macht krijgt.

Nu stroomt die belasting nog linea recta door naar de schatkist Italiaanse overheid, die vervolgens bepaalt wat er met de centjes gaat gebeuren. Dit vinden veel inwoners uit het noorden wrang; de twee regio's zijn namelijk goed voor 30% van het totale Italiaanse BBP, terwijl er minder dan 24% van de totale bevolking woont. Daarnaast wordt er relatief minder geïnvesteerd in hun regio's dan in de andere. Zo voelt het alsof het Noorden betaalt voor het Zuiden.


Hoe bijzonder is deze autonomie?

Binnen de Italiaanse landsgrenzen kennen al meerdere regio's dit systeem: Sicilië, Sardinie, Aostadal, Friuli-Venezia Giulia en Trentino-Alto Adige. Zij hebben allemaal wat meer bestuurlijke functies en zeggenschap over de financiën.Is het referendum bindend?

Nee, het referendum is niet bindend. Wanneer er een duidelijke 'Ja' als uitslag naar voren komt, zullen de lokale overheden gaan onderhandelen met Rome. Dit kan nog eens jaren duren. Er wordt ook gevreesd voor een ander gevolg na een 'Ja' als uitslag. Binnen Italië zijn er meer regio's die naar meer autonomie verlangen: Emilia-Romagna, Umbrië en Puglia bijvoorbeeld. Zullen zij dan binnenkort volgen?

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png