LET OP: Je hebt Javascript uitstaan, daardoor kan het zijn dat sommige functionaliteiten niet werken. Italiaanse Babynamen | Italië in Cijfers | Archief van Falo

Italiaanse Babynamen | Italië in Cijfers

Als we denken aan een Italiaanse naam, denken we toch al gauw aan Francesco, Andrea of Giorgia. Geven de Italianen deze namen nog steeds aan hun pasgeborenen of kiezen ze voor iets nieuws? Ik zocht het uit voor je! De gegevens die ik bekeken heb, komen van ISTAT (het CBR van Italië). Daar vind je een handig tooltje om te achterhalen welke babynamen de afgelopen jaren veel gekozen zijn. Uit deze gegevens blijkt dat Francesco (jongens) en Sofia (meisjes) de meest geliefde namen zijn bij de huidige ouders in Italië. In 2016 zijn er liefst 7.850 nieuwe Francesco's bijgekomen en dragen 7.616 meisjes de naam Sofia. Andere namen die geliefd zijn bij de Italianen in 2016: Er zijn net iets meer jongens (240.468) dan meisjes (227.877) in 2016, maar je kunt aan de top 6 wel zien dat de lijst van standaardnamen voor meisjes veel groter is dan die van de jongens. Een uitgebreider overzicht vind je in het onderzoekverslag onderaan dit artikel! Lokale verschillen Wanneer we meer op regionaal niveau kijken, valt op dat er bij de jongensnamen een verschil is tussen het noorden en het zuiden. In bijna alle noordelijke regio's kiezen de ouders het meest voor Leonardo, terwijl ze in het zuiden zich blijven houden aan Francesco. Bij de meisjes is het wel meer gelijk verdeeld; alleen in Alto Adige is men eigenwijs en kiezen de ouders vaker voor de namen Emma en Samuel. Door de jaren De gegevens worden bijgehouden sinds 1999. Er is dus niet echt een goed onderzoek te doen naar de trend in namen, omdat deze kinderen nu (slechts) 19 zijn. Toch zie je in die relatief korte tijd al wel wat verschuivingen. Zo waren de meisjesnamen Sofia (nr.13) en Aurora (nr.15) in 1999 nog helemaal niet zo populair en staan die nu op plaats 1 en 2. Bij de jongens is de naam Mattia (nr.13 in '99) een stuk aantrekkelijker geworden en is de naam Andrea wat in populariteit afgenomen. Een Italiaanse naam voor jou? Zou jij je kind een Italiaanse naam geven? Volgens cijfers van het CVB hebben in 2017 in Nederland minder dan 25 jongens de naam Francesco gekregen. De naam Lorenzo (70x) doet het wel een stuk beter bij de jongens in Nederland. Wat betreft de keuze voor een meisjesnaam verschillen de Italianen en Nederlanders wat minder. Want net als in Italië kiezen de Nederlanders ook graag de naam Sofia (252x) voor hun meisje, en wordt ook Aurora (38x) en Giulia (35x) nogal eens gekozen. Meer weten of zelf op onderzoek uit? Bekijk het onderzoeksverslag.
ARCHIEF
Overzicht

Lange tijd heeft Falo een blog gehad. Na de verdwijning van dit blog zijn een hoop artikelen bewaard gebleven. De tekst van deze blogs vind je terug in het archief.

Ben je op zoek naar meer informatie over dit artikel (waaronder eventuele foto's)? Neem dan contact op met mij.