Jesi en Federico Secondo
Zoeken

Jesi en Federico Secondo

Bijgewerkt: 29 jun 2018

Jesi is een belangrijke en bezienswaardige stad in de provincie Ancona, regio Marche.

De stad heeft binnen haar muren een fraai ’centro storico’ en een winkelstraat, de Corso Giacomo Matteotti met vele mooie winkels.

De sfeer in het stadscentrum van deze oude middelgrote stad is ronduit mondain te noemen. Jesi wordt daarom ook wel het Milaan van Le Marche genoemd. Bij de prachtige authentieke Pasticceria Bardi is het goed toeven. De barrista maakt perfecte koffie en het assortiment kleine gebakjes en broodjes is overheerlijk.


Het Teatro Pergolesi biedt jaarlijks een uitstekend programma aan opera’s en muziekvoorstellingen. Het theater dankt zijn naam aan componist, violist en organist Giovanni Battista Pergolesi die in 1710 in Jesi geboren werd. Het wereldberoemde Stabat Mater is in 1736 door hem gecomponeerd. Museo Diocesano en Palazzo Pianetti zijn slechts 2 van de overige bezienswaarigheden. De vele palazzo’s getuigen van het rijke verleden van Jesi.


Sinds deze zomer heeft Jesi er een prachtige aanwinst bij: Het museum over Federico Secondo Von Hohenstaufen ( 1194-1250 ). Hij was behalve wiskundige, staatsgeleerde en talenkenner ( hij sprak maar liefst 6 talen ), ook de oprichter van de eerste staatsuniversiteit. Zoon van Hendrik VI van Hohenstaufen en diens 11 jaar oudere vrouw Constance van Sicilië.


Hij is geboren in een tent op het plein waar het nieuwe museum zich bevindt. Het verhaal gaat dat de geboorte plaatsvond in een tent onder het toeziend oog van enkele oudere vrouwen uit Jesi die als getuige moesten functioneren bij de geboorte. Het leeftijdsverschil tussen Hendrik en Constance vormde aanleiding tot de twijfel of het wel mogelijk was dat Constance op haar leeftijd nog bevallen zou van een kind van Hendrik.


Op het plein zijn gravures in de stenen waarop de afbeelding van de tent te zien is.

en midden op het plein staat een obelisk, middenin een fontein omgeven door leeuwen.


Stupor Mundi; ’ hij die de wereld versteld doet staan’. deze bijnaam kreeg hij van zijn tijdgenoten. eigenlijk kan ik wel zeggen dat hij zijn tijd ver vooruit was. In tal van opzichten.

In dit artikel wil ik het over dit prachtige nieuwe museum hebben.


Hij leefde in een bijzonder boeiende periode van de geschiedenis en leidde een avontuurlijk leven. ook stond hij tolerant tegenover de Islam maar was hij veelvuldig in conflict met de Katholieke Kerk. Hij had veel opponenten maar was ook zeer geliefd bij velen.

In Nederland is Federico II weinig bekend in tegenstelling tot Italië en Duitsland waar hij een prominente plaats in geschiedenis van de Middeleeuwen inneemt.


Het dit jaar geopende, zeer eigentijdse museum verdient voluit een bezoek.

Het heeft een interactieve opzet en de audiotour maakt het mogelijk de rondleiding in

diverse talen te beluisteren.


Een aanrader, ook voor een bezoek met kinderen.


Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png