Kerst in Italië: un Presepe
Zoeken

Kerst in Italië: un PresepeDe hele maand december verschijnen er bij Falo artikelen over hoe de Italianen deze feestmaand vieren. In dit artikel gaan we het hebben over 'Il presepe', die je misschien wel eens tegen bent gekomen in een Italiaanse chiesa!

Vandaag is het een nationale feestdag in Italië: Immacolata Concezione. Wat wij in het Nederlands kennen als 'de Onbevlekte Ontvangenis'. Het is een feestdag ter ere van moeder Maria.

Deze dag wordt ook wel gezien als het startpunt van de kerstperiode; de mensen zijn vrij en versieren massaal hun huizen voor de kerst. Een echte Italiaanse traditie is de Presepe, een weergave van de plek waar Jezus is geboren met Maria, Jozef, wat dieren en herders en op 6 januari de 3 wijze uit het oosten. Het is te vergelijken met onze kerststal, al kunnen ze het in Italië flink wat uitbreiden. Zo kun je ook een brandweerman, marktverkoper of bedelaar tegenkomen in een Italiaanse presepe. Het gaat vaak dus verder dan alleen het kerstverhaal. Er kan een enorm dorp ontstaan! Wanneer de kerstperiode weer voorbij is - 6 januari - ruimen de meeste Italianen hun presepe weer op voor het volgend jaar.

Manarola De - volgens de lokale bewoners - grootste presepe ter wereld is te vinden in de Cinque Terre, in Manarola. Sinds 2007 maken ze ieder jaar een kersstal van lichtjes. Er wordt gebruik gemaakt

Credit foto: Photolupi (flickr) en viaggio.nanopress.it

#kerst #artikel

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png