Kies jouw ideale woordenboek
Zoeken

Kies jouw ideale woordenboek

Bijgewerkt: 5 apr 2018

Of je nu al jaren Italiaans spreekt of net om de hoek komt kijken; een woordenboekje is altijd handig! Als je dan voor het (digitale) schap in de winkel staat, zul je zien dat er tal van verschillende woordenboeken bestaan. Jawel, zelfs voor de Italiaanse taal! Tips voor het kiezen van jouw ideale woordenboek bespreek ik met je in dit artikel!Een woordenboek is handig bij het studeren als naslagwerk. Zelfs als je met een grammatica-opgave bezig bent, kan het handig zijn om de betekenis van een zin te weten. En nu hoor ik je denken: 'Er bestaan toch super handige websites als vertalen.nu of uiteraard translate.google.nl, waar we gemakkelijk de vertaling van woorden kunnen opvragen?'. Dat is zeker waar en we mogen ook ontzettend dankbaar zijn dat we leven in een tijd dat dat soort websites bestaan.

'Er bestaan toch super handige websites als vertalen.nu of uiteraard translate.google.nl, waar we gemakkelijk de vertaling van woorden kunnen opvragen?'

Echter zijn dat soort websites nog redelijk beperkt. Je vindt van bijna ieder woord wel een of meerdere vertalingen, maar wanneer ze gebruikt worden staat er niet bij. Dat kun je vooral goed zien bij voorzetsels. Wat een voorzetsel als da, in of a betekent, kun je wel opzoeken, maar je zult er al snel achterkomen dat in en a beiden 'in' betekenen. Welke moet je dan gebruiken? Daar heb je een woordenboek voor nodig!

Kiezen maar!

Goed, wanneer je dan besloten hebt een boekje te kopen, rest nog de vraag welk boek het gaat worden. Daarbij spelen twee factoren een belangrijke rol: prijs en gebruik. Je hebt al een woordenboek voor nog geen tientje, maar dan moet je ook inleveren op bijvoorbeeld functionaliteiten.


POCKETWOORDENBOEK

Pocketwoordenboeken zijn een van de meest verkochte soorten woordenboeken. Dat heeft uiteraard te maken met de prijs en het formaat. Zo is zowel het pocketwoordenboek van Van Dale als van Prisma €14,95, wat bijna €30 scheelt in vergelijking met een Middelgroot woordenboek bijvoorbeeld. Wat mag je dan verwachten? Het zijn wat kleinere boekjes (pocketformaat dus), die je gemakkelijk in een tas naar een college kunt meenemen. Het boekje van Van Dale bevat zo'n 46.000 (IT-NL) & 29.000 (NL-IT) trefwoorden en die van Prisma 34.000 (IT-NL, NL-IT). Je vindt dus in beide woordenboeken zo'n beetje alle woorden die je dagelijks gebruikt.


Het zijn wat kleinere boekjes, die je gemakkelijk in een tas mee naar een college kunt nemen, en bevatten zo'n beetje alle woorden die je dagelijks gebruikt.

Begin je net met het leren van Italiaans? Dan raad ik je deze boeken zeker aan. Het is geen enorme investering, maar biedt wel meer dan genoeg ondersteuning voor de komende jaren. Pas wanneer je het Italiaans echt professioneel wil aanpakken, kun je eens kijken naar een groter woordenboek.


MIDDELGROOT WOORDENBOEK

Waarom we dit 'middelgroot' noemen en niet gewoon groot is mij niet geheel duidelijk (mocht je een idee hebben, laat het gerust weten in de reacties). Dit is namelijk het meest uitgebreide woordenboek Italiaans-Nederlands en vica versa. Het bevat meer dan 60.000 trefwoorden, zo'n 328.000 betekenissen en een hoop informatieve kaders. Hij is wel wat logger dan het pocketwoordenboek, waardoor je hem niet zo snel zult meesjouwen van plek naar plek.


Wanneer je serieus met Italiaans bezig bent, moet je dit boek eigenlijk wel in huis hebben. Het helpt je in bijna iedere situeatie verder. Daar zit wel een prijskaartje aan: €49,50.


Interesse? Bol.com bezorgt de NL-IT-editie en IT-NL-editie snel bij jou thuis.VAKANTIE- EN THEMABOEKJES

Dan heb je ook nog tal van woordenboekjes voor op vakantie. Een van de bekendste is Wat&hoe Italiaans. Spreek je nu nog helemaal geen Italiaans, dan is zo'n boekje harstikke handig voor op vakantie. Met een beetje stuntelen kun je jezelf dan al wat verder helpen en breng je met wat geluk ook nog een glimlach op het gezicht van de Italiaan. Deze boekjes vormen echter geen goed naslagwerk voor wanneer je Italiaans wilt leren.


Met een beetje stuntelen kun je jezelf dan al wat verder helpen en breng je met wat geluk ook nog een glimlach op het gezicht van de Italiaan.

Tenslotte wil ik je ook nog even wijzen op het themaboek van Intertaal. Deze behandelt zo'n 6500 trefwoorden verdeeld over verschillende thema's. Je zou het kunnen vergelijken met de manier waarop we bij de cursus van Falo de woorden leren. Wanneer je even snel een woordje wilt opzoeken, is dit misschien niet de meest ideale boek om te pakken, maar het is wel heel handig bij het leren van woorden!


Hopelijk heb ik je wat verder geholpen met het kiezen van het juiste woordenboek. Wat zijn jouw ervaringen? Ik vind het leuk om van je te horen!

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png