Muzikaal de herfst in!
Zoeken

Muzikaal de herfst in!

Bijgewerkt: 30 sep 2018

Het is inmiddels 21 september geweest en daarmee is de herfst officieel begonnen. We zouden kunnen gaan zeuren over het natte weer, de koude temperaturen en vol weemoed kunnen terugkijken naar de heerlijke zomer, maar laten we het positief houden! Want de herfst heeft ook veel positieve kanten.Zo bestaan er wel een paar mooie uitspraken over de herfst in het Italiaans. Denk bijvoorbeeld aan L'autunno è la primavera dell'inverno (De herfst is de lente van de winter) of L’autunno è una seconda primavera, quando ogni foglia è un fiore (De herfst is als een tweede lente, wanneer ieder blad een bloem is). Treffend als je het mij vraagt. Wat is er mooier dan het maken van heerlijke herfstwandeling, die je vervolgens afsluit met een warme cappuccino?


L'autunno è la primavera dell'inverno of L’autunno è una seconda primavera, quando ogni foglia è un fiore.

Welnu, in dit artikel wil ik het vooral met je hebben over de Italiaanse muziek die je de komende periode kunt horen op de Italiaanse radio's of op bijvoorbeeld Falo's Spotify-afspeellijst. Want na de zomerhits als voglio ballare con me en tutto per una ragione, is het nu tijd voor wat nieuw luistermateriaal.


Riccione

Laten we dan ook maar meteen beginnen met een van de meest onbekende artiesten uit dit lijstje: thegiornalisti. Deze popgroep, bestaande uit drie leden, is al sinds 2009 actief, maar scoorde nooit echt een grote hit. Begin dit jaar braken ze min of meer door door mee te spelen op het nummer pamplona van de rapper Fabri Fibra, wat een nummer-1-hit werd in Italië.


Met het nummer riccione (plaatsje in de provincie van Rimini) braken de heren deze zomer ook zelf door. Net als het nummer zelf is ook de clip nog lekker zomers, maar vond hem te leuk om niet met jullie te delen.

Come Nelle Favole

Dan het nummer van Vasco Rossi; Deze man gaat al wel wat langer mee dan de heren van thegiornalisti en heeft inmiddels al 30 albums op zijn naam staan. Hij wordt gezien als een van de meest succesvolle artiesten uit Italië en dé rockster uit het land.


Dit voorjaar bracht hij een nieuw nummer uit dat al was verschenen op zijn album Vascononstop: Come Nelle Favole (Zoals in de sprookjes). In het nummer zingt hij dat 'ik en jij' io e te (in het Italiaans is het ik&jij en niet jij&ik) wat hadden kunnen zijn, maar wat nooit iets is geworden. Een soort onbeantwoorde liefde dus.Vulcano

Bij weinig mensen zal een belletje rinkelen, wanneer ze de naam Francesca Michielin horen vallen. Toch is Francesca al een tijd bekend in Italië; in 2011 won ze Italiaanse X-factor en vorig jaar mocht ze met het nummer Nessun grado di separazione meedoen aan het Songfestival, waarmee uiteindelijk 16e werd in de finale.


Dit najaar zal haar derde studiealbum verschijnen, maar een nummer heeft ze al uitgebracht: Vulcano. En het klinkt niet heel onaardig!


Scelgo ancora Te

En dan sluit ik het rijtje graag af met de Koningin van het Italiaanse lied: Giorgia (maar dat is mijn mening natuurlijk). Je kunt haar kennen van een hele hoop hits (Come Saprei , E poi, of Pregherò bijvoorbeeld). Afgelopen jaar heeft ze een nieuw album uitgebracht: Oronero. Van dit album zijn al verschillende nummers uitgebracht, zoals Vanità, Credo en Oronero, en nu dus Scelgo Ancora Te (ik kies opnieuw voor jou).Meer luisteren?


Zo dit was een kleine selectie van nummers die momenteel populair zijn in Italië. Wil je meer Italiaanse muziek horen? Beluister dan eens Falo's Musica Italiana op Spotify! Dat is een selectie van meer dan 50 nummers hedendaagse nummers. En als je zelf nu een nummer hebt, die je graag wilt delen, plaats dan de video hieronder! Ben heel benieuwd!


Veel luisterplezier!Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png