Ontdek de Mille Miglia: met de oldtimer door Italië
Zoeken

Ontdek de Mille Miglia: met de oldtimer door Italië

Afgelopen woensdag is in Italië de autorace Mille Miglia (duizend mijl) begonnen. Deze race is al flink wat jaren oud en trekt heel wat autoliefhebbers naar Italië om te genieten van de prachtige auto's die zich voortbewegen in het mooie landschap van het geliefde land.


De Mille Miglia kent al een behoorlijke geschiedenis, die begon in 1926. Aymo Maggi en Franco Mazzotti kwamen toen met het idee om de autosport op de kaart te zetten in hun stad Brescia. Niet op een circuit, maar net als bij het wielrennen gewoon over de Italiaanse wegen. Ze zochten samenwerking met Gazetto dello Sport (welke ook de Giro organiseerde) om het evenement op de kaart te zetten en een jaar later werd de allereerste race van 1500 kilometer gereden.


Ieder jaar werd een behoorlijke strijd gestreden. Het record staat nog altijd op naam van de voormalige Britse autocoureur Stirling Moss. Hij zette in 1955 (!) een tijd neer van 10 uur en 7 minuten, ongelofelijk snel als je bedenkt wat voor afstand ze hebben afgelegd in deze oldtimer. Die snelheden waren ook niet voor iedereen weggelegd; er gebeurde in die tijd regelmatig ongelukken. En na een dodelijk ongeluk werd er in 1957 zelfs besloten het evenement te schrappen vanwege het gevaar.Sinds 1982 wordt de race weer ieder jaar gehouden, maar met strenge eisen aan de auto's en een andere insteek. Het is vandaag de dag een vierdaags evenement, waarbij de deelnemers ook snelheidsproeven afleggen. De auto's beginnen nog altijd in Brescia en trekken vanaf daar naar de oostkust. Op dag 2 is Rome de eindbestemming, op de derde dag gaat het stel naar Parma en op de laatste dag keren de auto's terug naar Brescia.


Wie mee wilt doen, moet een flinke zak geld hebben of toevallig een bijzonder exemplaar in de garage hebben staan. Aan de Mille Miglia mogen namelijk alleen auto's meedoen, waarvan het type ook mee heeft gedaan aan de races tussen 1927 en 1957. En dat is nog maar een zeer klein aantal.


Aan de Mille Miglia mogen alleen auto's meedoen, waarvan het type ook mee heeft gedaan aan de races tussen 1927 en 1957.

Deze bijzondere auto's maken het voor de toeschouwers natuurlijk wel een feest om naar de race te kijken, zeker in het prachtige Italiaanse landschap. Wie vandaag of morgen (zaterdag 19 mei) in de buurt is, zou zeker langs de weg kunnen staan. Bekijk hier de route.


En voor wie deze dagen helaas niet in Italië kan doorbrengen: we hebben altijd de foto's nog! ;)Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png