Op zoek naar geluk bij een zwijn, de borsten van Julia en de ballen van Turijn.
Zoeken

Op zoek naar geluk bij een zwijn, de borsten van Julia en de ballen van Turijn.

Kun jij wel wat geluk gebruiken? Dan moet je zonder twijfel de komende twee minuten vrij maken voor dit artikel. Want volgens de Italianen zijn er tal van plekken in Italië die - wanneer je het juiste doet - jouw grootste wensen laten uitkomen.


Fontana del Porcellino in Florence | © Heather Anne Campbell

Italianen staan bekend om hun (bij)geloof en de daar bijhorende rituelen. Zo kennen ze ook tal van rituelen bij bekende fonteinen, beelden of historische plekken. Het bekendste voorbeeld is misschien wel het gooien van een muntje over je schouder bij de Trevifontein in Rome, maar ook in Florence, Verona en Milaan kan iedere gelukzoeker zijn hart ophalen.


Fontana del Porcellino in Florence

Naast de Loggia del Mercato Nuovo (nieuwe markt) in Florence vind je deze fontein van een wilde big (zie coverfoto). Dit grote zwijn - want dat is het toch meer - is gemaakt door Pietro Tacca in 1634 als standbeeld voor de schitterende Boboli tuinen van De' Medici. Ferdinand II de ‘Medici besloot vervolgens om van het beeld een fontein te maken en deze te plaatsen tegenover Farmacia del Cinghiale bij de Loggia del Mercato Nuovo.In het filmpje hierboven zie je de traditie van het muntje bij het beeld op de markt. Je moet zijn neus aaien en een muntje in zijn mond leggen. Wanneer je het muntje loslaat en hij valt in de put, zal het geluk je tegemoetkomen! Valt het muntje mis, maar heb je wel over zijn snoet geaaid? Wees dan ook niet getreurd, want dan zul je volgens de verhalen ooit terugkeren naar Florence.


Beetje bijzonder is het wel! | © Cristina Gehlen

Standbeeld van Julia in Verona

Wie een bezoek brengt aan Verona, kan het huis van Julia (Casa di Giuliette) niet overslaan. Hoewel vrijwel zeker bewezen is dat dit niet het huis is waarop Shakespeares verhaal gebaseerd is, willen veel toeristen hier toch hun liefde bezegelen met een slotje of een tekst op de muur. Voor hen die het geluk in de liefde nog zoeken, staat er een groot bronzen beeld van Julia op de binnenplaats. En daar zul je zien dat veel mensen naar de boezem van Julia grijpen. Voor een leek een bijzonder gezicht, maar het gaat hier om een oude traditie.


Wanneer je de rechterborst van Julia aanraakt, zul je uiteindelijk geluk in de liefde vinden. Hoe de traditie ontstaan is, is mij niet helemaal duidelijk. Gek vind ik het wel. Zeker als je bedenkt dat Julia in het verhaal dertien jaar is.Drie keer draaien is genoeg | © Luca Vanzella

Draaien op de ballen van de Turijnse stier in Milaan

Het laatste ritueel vind je in de Galleria Vittorio Emanuele in Milaan. Misschien wel het meest bizarre ritueel uit dit kleine lijstje. Dit overdekte chique winkelcentrum in het hart van de stad kent een prachtige mozaïekvloer met emblema van grote Italiaanse steden. Turijn is vertegenwoordigd met een grote stier, waarbij zo af en toe iemand een gek draaitje maken.


Het ritueel luidt hier namelijk dat wanneer je drie keer met je rechtervoet over de testikels van de stier draait, je geluk zult vinden. De oorsprong van dit bijzondere dansje is mij niet helemaal duidelijk geworden. Het kan zijn dat de rivaliteit tussen Milaan en Turijn een rol speelt (testikels zijn immers behoorlijk gevoelig) of wellicht is het een teken van vruchtbaarheid. Wat het ook is, het blijft een bijzonder fenomeen.


Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png