Pinocchio: Wereldster uit Collodi

Pinocchio: Wereldster uit Collodi

Wie kent het verhaal van Pinokkio (Pinocchio) niet? In honderd jaar is het verhaal over de houten marionet uitgegroeid tot een van de klassiekers in de kinderverhalen en wordt het dagelijks voorgelezen aan kinderen over de hele wereld. Wat niet veel mensen echter weten is dat het verhaal een sterke band heeft met het mooie Toscane.

Oorsprong

Voor de oorsprong van het verhaal moeten we terug naar 1881, naar Florence waar de Toscaanse journalist Carlo Lorenzini woont. Hij werkt daar als journalist voor verschillende politieke dagbladen en omdat hij liever niet bekend wilde zijn onder zijn eigen naam, nam hij een pseudoniem aan: Carlo Collodi. Lorenzini verdiende niet veel als journalist en om zijn familie te kunnen onderhouden, nam hij een opdracht voor het schrijven in een kinderkrant aan. De serie ging over de avonturen van een marionet, Pinocchio. Het bleek een onverwacht succes te zijn en de uitgever wilde graag een boek uitbrengen, wat resulteerde in het boek L'Avventure di Pinocchio (De avonturen van Pinokkio).

Het verhaal

Pinocchio (wat in het Nederlands letterlijk stuk pijnboom betekent) gaat over een houten marionet, die gemaakt is door de oudere speelgoedmaker Geppetto. Wanneer Geppetto pop af heeft, verschijnt er een blauwe fee die hem tot leven maakt! Maar niet van vlees en bloed, maar een levende houten pop. Pinokkio krijgt later de kans om te veranderen in een echt mens, wanneer hij zich goed gedraagt. Hij krijgt daarbij onder andere hulp van Japie Kreker die hem moet behoeden van slechteriken als Stromboli en Jantje Fatsoen.

Uit L'Avventure di Pinocchio (1883)

Collodi

Carlo Lorenzini verwees met zijn pseudoniem naar de geboorteplaats van zijn moeder: Collodi. Collodi is een klein dorpje van ongeveer 3000 inwoners nabij Lucca. Wanneer je het verhaal leest, kun je veel kenmerken van het Toscaanse land tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan de wijnkelders, de ezels en de zee.

Il Parco di Pinocchio

De inwoners van Collodi zijn maar wat trots op deze wereldster. Dat blijkt wel uit het feit dat er in het kleine plaatsje het themapark 'il parco di Pinocchio' ligt. Het park, dat onder andere gerealiseerd is met het geld dat de nabestaande van Lorenzini nog steeds ontvangen van zijn verhalen, is zeker geen pretpark. Je vindt er bronzen beelden van alle hoofdpersonen van het verhaal met daarbij beschrijvingen. Het is een educatief park waar de kinderen (en vanzelfsprekend ook de ouderen) het verhaal en de achtergrond van Pinocchio ontdekken.

Disneyfilm

In 1940 bracht Walt Disney hun tweede langspeelfilm: Pinocchio. Het verhaal is gebaseerd op de verhalen van Lorenzini, al hebben ze hem wel iets menselijker gemaakt dan een echte marionetpop en ook heeft Japi de Krekel een iets belangrijkere rol in de film gekregen dan hij had in het boek.

Door de oorlog werd de film in Nederland uiteindelijk pas in 1949 uitgebracht, maar werd het uiteindelijk een ongekend succes. Zo is de film de op een na beste tekenfilm die ooit gemaakt is (na Sneeuwwitje).

Lees het verhaal zelf!

De auteursrechten van het verhaal zijn inmiddels verlopen en dus kun je het nu heel gemakkelijk zelf lezen op het internet. Hieronder vind je de Italiaanse en Nederlandse versie van het verhaal.

Pinokkio, het verhaal van een pop (Nederlands)

Le avventure di Pinocchio (Italiaans)