Prachtige paleizen van Huize Savoye
Zoeken

Prachtige paleizen van Huize Savoye

Bijgewerkt: 18 sep 2017

Overal in Piëmont - maar vooral in Turijn - vind je prachtige residenties van de machtige familie Savoye. Het ene paleis is nog mooier dan het andere. Sinds 1997 vind je de hele verzameling, waaronder ook enkele kastelen en parken, op de werelderfgoedlijst van Unesco. Tijd om je er een aantal te laten zien!© Ferruccio Berti | Palazzina di caccia of Stupinigi


Introductie op het Huis van Savoye

Het huis van Savoye was een machtige familie die al sinds 1003 over stukken in en om Piëmont regeerde. Savoye was een streek in de Alpen tussen wat nu Italië en Frankrijk is. De familie regeerde niet alleen over Piëmont, maar ook lange tijd over Nice en Sardinië. En ook Vittorio Emnauele II, de eerste koning van het verenigd Italië, kwam uit huize Savoye.


Die macht en rijkdoom van de familie is terug te vinden in tal van residenties verspreid over de regio. Ze zijn gebouwd sinds 1562 toen Emanuel Filibert van Savoye Turijn de hoofdstad maakte van zijn gebied. Vooraanstaande architecten uit die tijd hebben meegewerkt aan de paleizen, kastelen en jachtsloten.
Palazzo Reale


Het bekendste gebouw is het Koninklijk

Paleis van Turijn, het Palazzo Reale. Deze is door de familie in gebruik genomen in 1645 en is ontworpen door Filippo Juvarra, een barokke architect. Je vindt het paleis aan de Piazzetta Reale in het centrum van Turijn. In het paleis is ook een kapel te vinden, de Cappella della Sacra Síndone, die is verbonden met de dom van Turijn. In deze kapel bevindt zich de Lijkwade van Turijn, waarin Jezus zou zijn gewikkeld en begraven na zijn kruisiging.


Sinds 1946 - het jaar dat Italië een republiek werd - is het paleis een museum met veel porselein en wapens.Palazzo Madama

Ook het Palazzo Madama bevindt zich in Turijn- op hetzelfde plein als het Palazzo Reale. Het paleis dankt haar naam aan Cristina van Frankrijk, die de bijnaam Madama Reale had. Zij verkoos dit paleis tot haar verblijfplaats in het rijk van Savoye. Het bijzondere aan dit paleis is de stadspoort Porta Decumana die nog in dit gebouw is geïntegreerd.


Slot Stupinigi


Op ongeveer 10 kilometer van Turijn vind je Slot Stupinigi [stoepieniedzjie]. Dit imposante gebouw stamt uit het begin van de 18e eeuw en is ontworpen door de Spaanse rococo-architect Juvarra. Het gebouw was bedoeld als jachtresidentie en op een schitterende locatie aan de rand van een bosrijk gebied. Het paleis bestaat uit zo'n 137 kamers en zijn alle prachtig versierd. In de centrale hal van het paleis vind je een reusachtige krronluchter uit 1773, die maar liefst 400 kilo zwaar is! Een goede impressie van het gebouw vind je op de coverfoto.© Eric Borda (https://flic.kr/p/5W4W6E)


Castello del Valentino


In het noorden van Turijn vind je Castello del Valentino, vernoemd naar de heilige Valentine, wiens relikwieen in een kerk nabij dit kasteel werden bewaard. Het is gebouwd voor Christine Marie van Frankrijk en afgerond in 1660. Het kasteel heeft lange tijd verwaarloosd leeg gestaan tot in 1860 de universiteit van de stad besloot zich in het gebouw te vestigen. Je vindt er tegenwoordig de faculteit van de architectuur.


Reggia di Venaria Reale

Het Slot Stupinigi was niet het enige jachtslot van de familie. In 1675 besloot Carlo Emanuele II

om in Venaria Reale een mooi slot weg te zetten. De voornaamste reden was om iets na te laten, zodat wij zo'n 350 jaar later nog steeds over deze man zouden praten. Dat is gelukt. Het gigantische complex ligt op een prachtige plek met om het paleis heen een grote Italiaanse tuin met verschillende terassen.


Vandaag de dag vind je er een museum met na schatting 8000 werken!

#piemont

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png