Racisme in Italië: 'Black Friday'
Zoeken

Racisme in Italië: 'Black Friday'Vanmorgen werd ik gewezen op deze kop van de grote Italiaanse sportkrant ‘Corriere dello Sport’, de vierde meest gelezen in het hele land. Hoe kan dit toch steeds weer voorkomen?


Morgen - vrijdag - vindt een topper in de Serie A tussen koploper Internazionale en AS Roma plaats. Corriere dello Sport kijkt in de editie van deze donderdag alvast vooruit naar de wedstrijd en kopt op de voorpagina met de tekst ‘Black Friday’, verwijzend naar de populaire kortingsdagen Bij deze kop staan foto's van de Belg Romelu Lukaku en Brit Chris Smalling, twee donkere spelers van respectievelijk Inter en Roma.


Wie het artikel leest, moet concluderen dat de journalist probeert juist heel positief te zijn over de twee spelers. Er wordt gesproken over 'idolen van Inter- en Roma-fans' en er wordt nota bene aangemerkt dat deze spelers altijd opstaan tegen racisme. Daarentegen staat er verderop: 'Het wordt een Black Friday, maar geen einde-seizoensuitverkoop'.


Het is voor mij onvoorstelbaar dat de redacteuren niet even stilgestaan hebben bij deze kop. Gezien alle recente gebeurtenissen in het Italiaanse voetbal kán dat toch niet anders. Hoe kun je dit dan toch zo publiceren? Toch hebben ze er voor gekozen en reikt het artikel tot aan de (inter)nationale media - uiteraard - in negatieve zin.


Racisme is in Italië helaas al decennia een groot probleem. Italië zou horen tot de ‘top’ van de meest racistische landen in Europa. En recentelijk nog trok een Italiaans onderzoeksbureau de conclusie dat de helft van de Italianen in een enquête zegt dat racistische daden gerechtvaardigd kunnen zijn.


De helft van de Italianen gaf in een enquête aan dat racistische daden gerechtvaardigd kunnen zijn..

Het is bizar, maar helaas niet ineens ontstaan. Het zal ook niet ineens en uit zich zelf wegtrekken. Sociale en economische aspecten kunnen het racisme versterken, maar ook verzwakken. Ik hoop iedere keer weer op een keerpunt. Vorige week bijvoorbeeld: de twintig clubs die dit seizoen actief zijn in de Seria A hebben toen een open brief ondertekend, waarin staat dat racisme harder en beter zal worden aangepakt in de toekomst. Het zijn slechts woorden, maar feit is dat spelers en clubs zich steeds vaker openlijk uitspreken. Nu de media nog!

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png