Spaccanapoli, het oude stukje Napels.
Zoeken

Spaccanapoli, het oude stukje Napels.Het is gek om jezelf voor te stellen: in een chaotische stad als Napels vol kronkelende smalle straatjes loopt een lange kaarsrechte weg die het oude centrum in tweeën split: Spaccanapoli. Ooit ogebouwd door de machtige Grieken, viert het gebied nu vooral de vergane glorie hoogtijdagen. In dit artikel laat ik je de mooiste plekjes van dit bekende stuk Napels zien.

De weg

De weg bestaat vermoedelijk al vanaf het moment dat de Grieken Neapolis (Napels) hebben opgericht. Hij heeft een totale lengte van 2 kilometer en split - zoals je aan de naam én de foto hieronder kunt zien - letterlijk het oude gedeelte van Napels. De straat begint op het Piazza Gesù Nuovo en vervolgt zijn weg in afzonderlijke straatnamen: Via Benedetto Croce, Via S. Biagio dei Librai en eindigt bij de Via Duomo.

Het is een geliefd stukje onder de toeristen, mede door de vele trekpleisters en heerlijke winkeltjes die zich langs de straat bevinden.


© Luca Sbardali | Spaccanapoli dwars door de stad.

Santa Chiara

Halverwege de Via Benedetto Croce vind je het religieuse complex Santa Chiara. Je vindt hier een kerk, klooster, tombes én een archeologisch museum. Het geheel is opgericht in het begin van de 14de eeuw door koning Roberto van Napels, wiens 'resten' hier nog liggen in een tombe in de kerk. Hoewel het van origine een gotische stijl had, werd het door Vaccaro in de 17de eeuw voorzien van een Baroklaagje, waardoor het een vrolijk geheel is geworden.

Aan de kerk zul je de toevoegingen van Vaccaro niet zien. Door bombardementen in 1943 is de kerk beschadigd en daarna hersteld in de originele staat uit de 14e eeuw. Verder valt je meteen op dat de apsis (halfronde ruimte aan het eind van de kerk) ontbreekt in de kerk.

San Domenico Maggiore

Iets verder aan de Via Benedetto Croce vind je een pleintje, Piazza San Domenico Maggiore, met daarop - je raadt het al - de gelijknamige kerk. De huidige kerk stamt uit het eind van de 13e eeuw en is gebouwd in opdracht van koning Carlo II. De kerk heeft 24 kapelletjes, waarvan de een nog mooier is dan de ander. Je ziet werken van onder andere Giotto en Francesco Solimena. Ooit hing hier ook het bekende werk De geseling van Christus van befaamde Caravaggio. Dit schilderij vind je tegenwoordig in het grote Museo di Capodimonte in Napels.

Op het plein vind je daarnaast een obelisk met de heilige Sint Domenico. Dit monument werd gebouwd als dankbetuiging aan de man, die de stad in 1656 zou hebben verlost van de pest.

Statua del dio Nilo

Tenslotte vind je aan het begin van de Via S. Biagio dei Librai een stambeeld van de Romeinse god Nilo uit de 2e eeuw. Het beeld stond niet altijd op deze plek. Wat we weten is dat hij afkomstig is uit Egypte en nadat hij een lange tijd spoorloos was en in 1100 is teruggevonden in Napels en vervolgens in 1657 op deze plek weggezet tegenover de gelijknamige kerk.


Via Duomo

Op een bepaald moment stuit je op Via Duomo, wat min of meer het einde betekent voor de spaccanapoli. Wanneer je links gaat, kom je uit bij de kathedraal van de stad en de Via Tribunali, waarover we het in ander artikel zullen hebben.

Cover: © M.D. Russo | Spacccanapoli

#campanie

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png