Terug naar Toen
Zoeken

Terug naar Toen

Bijgewerkt: 29 jul 2019

Wanneer ik door Rome struin en de zoveelste fotocamera moet ontwijken om niet oncharmant te worden vereeuwigd in iemands telefoon, fantaseer ik wel eens over vroegere tijden. Gezien mijn kleine aantal levensjaren ken ik de stad alleen als een echte toeristische trekpleister waar het bij het ene monument proppen is en waar je bij de ander lang in de rij moet staan om een glimp te kunnen opvangen. Gelukkig ontdekte ik een aantal maanden geleden een Facebook-groep, waarin men je met oude foto's even terug neemt naar toen.

Jongetjes die muntjes vissen uit de Trevifontein (begin jaren '60)

Zo zie je hierboven wat jonge jongens die proberen wat muntjes te vissen uit de Trevi-fontein. En hoewel je nu al niet meer op de rand mag zitten - laat staan het water aanraken - , werd het vissen naar muntjes in die tijd ook al niet getolereerd. Toen was er alleen niet altijd politie die hen in de gate hield.


Het overspoelen van Piazza Navona (1865)

In de foto hierboven zie je een bijzonder fenomeen: het onder laten lopen van Piazza Navona. In de warme maand augustus sloten ze de afvoer van de fonteinen op het plein, waardoor het water buiten de fonteinen trad. Op deze manier konden de koetsen en paarden in het gigantische geïmproviseerde zwembad worden gereinigd. Dit gebruik stopte in 1867.Vroeger was niet alles beter. Dat bewijst bovenstaande foto. Een tram vlak voor de Spaanse trap is eeuwig zonde! Tegenwoordig proberen ze de oude smalle straten rondom het Piazza di Spagna zoveel mogelijk vrij te houden van het verkeer, maar daar was destijds geen sprake van.


Het bekendste monument van de Eeuwige stad is ongetwijfeld het Colosseum. Dit imposante bouwwerk stamt uit de tijd van de Romeinen en is nog altijd even indrukwekkend. Tot zo'n 70 jaar geleden zag de omgeving van het Colosseum, het Forum Romanum en het Palatijn er echter heel anders uit. De weg Via dei Fori Imperiali richting Piazza Venezia is bijvoorbeeld pas in 1932 aangelegd in opdracht van Mussolini.Tenslotte een kleine impressie van het nu zo populaire Trastevere - dat tot enkele decennia geleden nog een echte volksbuurt was. En rechts zie je de Basilica di San Lorenzo fuori le Mura voor de Tweede Wereldoorlog. Deze schitterende basiliek is tijdens de oorlog ernstig beschadigd, maar is inmiddels weer in goede staat herbouwd.


Deze foto's geven je slechts een kleine impressie van al het materiaal dat online staat. Het is een aanrader dus voor iedereen die graag eens een kijkje neemt in het verleden van de schitterende stad!

Download Falo Mobile

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png