Michelangelo Buonarroti

Michelangelo Buonarroti

 Michelangiolo di Ludovico di Lionardo di Buonarroti Simoni was een van de bekendste Italiaanse kunstenaars uit de Italiaanse Renaissance. En omdat zo'n lange naam niet zo makkelijk is uit te spreken en te onthouden wordt hij vaak Michelangelo Buonarroti genoemd. 

 

Michelangelo is geboren in 1475 in Caprese (toscane) in een welvarend gezin. Zijn vader had in de Florentijnse gemeenschap een hoog aanzien en zag dit graag terug in zijn zoons. Maar Michelangelo was niet zo van het leren op school, hij tekende liever en bleek al vroeg een natuurtalent te zijn. Door dit talent kon hij in de leer bij de grote schilder Ghirlandaio en werd hij later toegelaten tot de kunstselectie van hét hoofd van de Florentijnse gemeenschap de Medici-familie. Ook leerde hij nog beter beeldhouwen door een pupil van Donatello (di Giovanni).

Toen Lorenzo di Medici stierf, veranderde Florence en werd de kunst minder gewaardeerd. Michelangelo vluchtte naar Bologna en vertrok niet veel later naar Rome. Daar maakte hij onder andere de Pietà. (foto rechts). Welke je nog steeds kunt bewonderen in het Vaticaan, de Sint-Pieter.

 

Toen in 1501 het politieke klimaat weer wat was aangesterkt in Florence, keerde hij terug. Hij kreeg de opdracht onder andere de opdracht om de David te maken, een van de bekendste werken van hem waarvan een replica te bewonderen is voor het Palazzo Vecchio in Florence of de echte versie in de Galleria dell' Accademia. 

 

In 1505 werd hij weer naar Rome gehaald. Het heilige stoel zat, na een tijdje weg te zijn geweest, weer in Rome, maar deze stad was een beetje vervallen. Paus Julius II haalde daarom een aantal grote schilders en beedlhouwers naar de stad, om de stad op te pimpen. Aan Michelangelo werd onder andere gevraagd om het plafon Sixtijnse kapel te voorzien van fresco's. Deze zijn wereldberoemd geworden en komen jaarlijks miljoenen mensen naar de kapel om deze te bekijken. 

 

Michelangelo bleef tot zijn dood in Rome en heeft nog een aantal belangrijke en bekende werken gemaakt. Zoals het Laatste oordeel op de achterzijde van de Sixtijnse kapel en ook heeft hij meegeholpen aan het ontwerp van de Sint-Pieter. Hij stierf op 88-jarige leeftijd in 1564 in Rome. 

 

 

 

 

Please reload

Download Falo Mobile

Wie het Italiaans een klein beetje beheerst weet dat de meeste werkwoorden eindigen op -are, -ere en...

In het nieuwe jaar wens je elkaar een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen toe, maar hoe zeg je dat...

 Het kleine woordje però klinkt niet alleen heerlijk, maar de Italianen gebruiken hem ook maar...

 Je denkt ze te kennen, maar blijken heel anders te zijn! Verschrikkelijk zijn die valse vrienden. V...

Please reload

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png