Leer Italiaans | Cadeautjes geven

Leer Italiaans | Cadeautjes geven

 

Wil jij je cadeautjes in het Italiaans geven? Dan zit je goed!  Het vragen én het krijgen van cadeau's staat in deze Leer Italiaans centraal!

 

Een wens
Het begint natuurlijk allemaal met een wens (desiderio) naar iets wat je hebt gezien op de televisie, in een catalogus (catalogo) of hebt gehoord van anderen.  Er zijn twee belangrijke werkwoorden in het Italiaans voor willen. De belangrijkste is volere en de andere is desiderare - wat vooral verlangen betekent.. Volere is een onregelmatig werkwoord en de vervoeging hiervan vind je hier
De Italianen zijn - zoals je misschien immiddels al weet - beleefde mensen en wanneer je iets graag wilt hebben, dien je te zeggen: vorrei.. (ik zou graag willen). Deze vorm wordt de condizionale genoemd en dit wordt uitgebreid uitgelegd in de grammatica van les 14 van de cursus.  

 

Bijvoorbeeld: Vorrei un libro per il mio compleanno. (Ik zou graag een boek willen voor mijn verjaardag.) of Vorrebbe un film per il suo compleanno (Hij/zij zou graag een film willen voor zijn/haar verjaardag). 

 

Cadeau's

Het Italiaanse woord voor het cadeau is il regalo [iel reghalo] en iets cadeau geven is dan regalare. Maar wat kan je zoal vragen? Kinderen vragen natuurlijk vooral giocattoli [dziokàtolie] (speelgoed). Denk bijvoorbeeld aan i veicoli giocattoli [ie ve-iekolie dziokàttolie] (speelgoedautootjes], bambole (poppen) of giochi [dzioki] (spelletjes). Wanneer je wat ouder bent, zul je misschien eerder libri (boeken), musica [moesieka] (muziek) of film (films*) vragen. 

 

*il film - wat gewoon 'film' betekent - verandert in het meervoud niet. Wanneer je de dus 'de films' wilt zeggen, zeg je: i film

 

Geven

Regalare is dus de vertaling voor het geven van een cadeautje. In bijna iedere andere situatie gebruik je voor geven echter 'dare'. En geven is heel leuk, maar iets krijgen (ricevere) [rietsjevere] is natuurlijk veel leuker. Vergeet alleen niet om grazie te zeggen, als je iets ontvangen hebt! 

 

Sinterklaas en Kerst

Wij geven cadeautjes aan mensen wannneer ze jarig zijn, Sinterklaas komt en/of met kerst (Natale). Maar wanneer doen de Italianen dat? Er zijn twee belangrijke dagen voor een Italiaan: Hun compleanno [kompleanno] (verjaardag) en hun onomastico [onomastiko] (naamdag). Die laatste dag kennen/vieren wij niet. In Italië vieren en gedenken ze iedere dag een heilige. Wanneer jouw naam is afgeleid van die heilige, is het voor jou dan je onomastico. En omdat bijna iedere Italiaanse naam is afgeleid van een heilige, is dit voor hen een belangrijke dag, waar ook cadeau's bij horen!  

Ze vieren Sinterklaas (San Nicola) dus niet zoals wij dat doen, maar het is voor de Italiaan wel een onomastico. Bijvoorbeeld voor alle Italianen die Nicola heten. Benieuwd welke heilige vandaag gevierd wordt? Op de website nomix.it vind je een overzicht per dag! 

Overigens kennen ze wel een ander feest waar de kinderen cadeautjes krijgen: La Befana

 

Mocht dit wat snel gaan en/of wil je een duidelijk overzicht? Falo's Italiaanse School stelt bij ieder 'Leer Italiaans'-artikel een woordenlijst beschikbaar met daarin de belangrijkste woorden en zinnen én een puzzel waar je de woorden kunt oefenen. Klik hier ​om deze woordenlijst te downloaden en voor een speciale puzzel klik hier

Meer Italiaans | Rubriek: Leer Italiaans | Winkeltje

 

 

 

Please reload

Download Falo Mobile

Wie het Italiaans een klein beetje beheerst weet dat de meeste werkwoorden eindigen op -are, -ere en...

In het nieuwe jaar wens je elkaar een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen toe, maar hoe zeg je dat...

 Het kleine woordje però klinkt niet alleen heerlijk, maar de Italianen gebruiken hem ook maar...

 Je denkt ze te kennen, maar blijken heel anders te zijn! Verschrikkelijk zijn die valse vrienden. V...

Please reload

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png