Vragen om duidelijkheid in het Italiaans

Leer Italiaans | Onduidelijkheid

Onduidelijkheden in het Italiaans heb je vast wel eens meegemaakt. HE WATTE? Totaal geen idee wat de ander probeert te vertellen. Vervelende en ongemakkelijke momenten, die je het liefst voorkomt. Vandaar dat we in dit artikel gaan leren hoe je om moet gaan met onduidelijkheid. 

 

Parlare

Het Italiaanse woord voor praten is parlare. Het is ongetwijfeld heel herkenbaar; je hebt mensen die altijd forte (hard) praten en mensen die altijd sottovoce [sottovoke] (zacht) praten. Weer anderen praten lentamente (langzaam) of juist heel velocemente [velotsjemente] (snel). Dit kan allemaal zorgen voor incomprensibile [inkomprensiebiele] (onduidelijkheid).

 

Vragen

Als je iets niet zo goed begrepen hebt, is het  handig om om duidelijkheid te vragen (domandare). Je kunt zeggen dat je het niet begrijpt: Scusi, non capisco [skoezie non capiesko] of wanneer je degene goed kent Scusa, non capisco. Vervolgens vraag je dan om duidelijkheid (chiarezza)[kiaretsa]. Dat kan op veel manieren. Bijvoorbeeld door te vragen of iemand langzamer kan praten (sneller zul je als beginner waarschijnlijk niet zeggen):

 

'Potrebbe parlare più lentamente?

 

Wanneer iemand langzamer praat, is het veel gemakkelijker om de woorden en zinnen op te nemen en te begrijpen wat iemand zegt. Schaam je dus vooral niet om dit te vragen aan iemand!

Ook zou je kunnen vragen of hij het wilt ripetere (herhalen). 

 

Spellen

Een andere mogelijkheid is om het woord te spellen. Het Italiaanse woord voor spellen is compitare [kompietare]. En zoals je hebt kunnen leren in het Leer Italiaans artikel over gesprekken aan de telefoonspellen de Italianen met de beginletters van plaatsnamen i.p.v. de beginletters van namen. 

 

Wijzen

Wanneer je in Italië de weg wilt weten, maar het is een beetje onduidelijk (de hoeveelheid borden van de foto zijn niet zeldzaam in Italië). Kun je vragen of iemand de weg kan aanwijzen met zijn vinger (indicare col dito) [indiekare kol dieto]. Hoewel dit kan leiden tot bijzonder humoristische momenten, kan het wel duidelijkheid scheppen! En naast het wijzen van de weg, kan wijzen ook handig zijn in een winkel of om iemand in de buurt aan te wijzen. Al is dat laatste natuurlijk een beetje onbeschoft. 

 

Tekenen

Mocht je er echt niet uitkomen, kun je nog vragen of hij/zij kan tekenen wat hij/zij bedoelt. Komen die potjes Pictonary toch van pas! Het Italiaanse woord voor tekenen is disegnare. Dus wanneer je vraagt of hij/zij dat zou kunnen tekenen zeg je:

Potrebbe disgnare questo? 

 

Uitleggen

Het kan natuurlijk ook zijn dat je hem wel verstaat en begrijpt, maar het woord of het fenomeen nieuw voor je is. Dan kun je vragen of hij/zij het fenomeen aan jou kan uitleggen (spiegare) [spi-iegare]. Dat is wel iets anders dan iemand iets leren! Want wanneer je dat doet, is de vertaling insegnare.

 

Hai capito tutto? Mocht dit wat snel gaan en/of wil je een duidelijk overzicht? Falo's Italiaanse School stelt bij ieder 'Leer Italiaans'-artikel een woordenlijst -met daarin de belangrijkste woorden en zinnen- en een puzzel beschikbaar.  Klik hier ​om deze woordenlijst te downloaden en klik hier voor de puzzel.

 

Meer Italiaans | Cursus | Rubriek: Leer Italiaans

Please reload

Download Falo Mobile

Wie het Italiaans een klein beetje beheerst weet dat de meeste werkwoorden eindigen op -are, -ere en...

In het nieuwe jaar wens je elkaar een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen toe, maar hoe zeg je dat...

 Het kleine woordje però klinkt niet alleen heerlijk, maar de Italianen gebruiken hem ook maar...

 Je denkt ze te kennen, maar blijken heel anders te zijn! Verschrikkelijk zijn die valse vrienden. V...

Please reload

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png