Leer Italiaans: Fietsen

Leer Italiaans: Fietsen

 

In de Italiaanse steden zul je misschien niet heel snel de fiets pakken, maar waarom daar buiten niet? Op de fiets zie je veel meer! Daarom leer ik je vandaag hoe je in Italië moet overleven op de fiets. 

 

Waar in Italië je ook wilt gaan fietsen,  una bicicletta heb je hiervoor toch echt nodig. In kleine dorpen en steden is de kans klein op un pista ciclabile, maar in een grote stad is soms wel een ruimte op de weg gereserveerd voor fietsers! Pas uiteraard wel goed op in il trafficowant de Italianen zijn niet altijd even duidelijk op de weg. 

 

Montangne

In montagne kun je vaak een mooie corsia volgen, maar dan raad ik wel aan om te gaan voor la bici di montagna, anders worden de heuvels en bergen wel heel zwaar. In regio's als Valle d'Aosta of Alto-Adige/Trentino zijn prachtige routes uiteen gezet voor de fanatieke mountainbiker!

 

Mecanico

Veelvoorkomende problemen met de fiets hebben te maken met la gomma (lek bijvoorbeeld) of la catena kan eraf liggen. Dan kun je het als Nederlanders proberen zelf te regelen, maar je kunt ook even binnenwippen bij il mecanico.  Deze zal je fiets dan riparare

 

Il ciclismo
De Italianen zijn wel gek op fietsen, maar dan vooral om er naar te kijken. Il ciclismo is ongekend populair in het land en il giro d'Italia is dan ook een van de grootste evenementen van het jaar. Vele bekende wielrenners fietsen ongeveer 3 weken lang iedere dag una tappa, tot er aan het einde un vincitore overblijft. Meer informatie over de Giro, vind je in de zesde les. 

 

Pedalare o andare in bici

Voor fietsen zijn twee uitdrukkingen: pedelare en andare in bici.  Het eerste betekent eerder trappen (tegen de trappers), maar wordt over het algemeen wel vaker gebruikt. En wanneer je heel hard aan het fietsen bent, moet je wel kunnen frenare anders verlies je de macht over het stuur. 

 

Questioni

Antwoorden staan helemaal onderaan.

1. Geef de betekenis van de volgende woorden:

  a. il traffico

  b. la gomma

  c. la catena

  d. una tappa
  e. frenare

2. Wie repareert je fiets? 
3. Waar is een mountainbike aan te raden? 

 

Extra's
Bij ieder Leer Italiaans artikel voegt de Italiaanse School een tweetal documenten. Deze ondersteunen je bij het leren over de onderwerpen die worden besproken. Het ene document is een woordenlijst en de ander is een puzzel.

 

Cruciverba 23 'Fietsen'

- Woordenlijst 20 'Fietsen'

Antwoorden

1. a het verkeer b. de band c. de ketting d. een etappe. e. remmen 2. il mecanico 3. in montagne. 

 

Please reload

Download Falo Mobile

Wie het Italiaans een klein beetje beheerst weet dat de meeste werkwoorden eindigen op -are, -ere en...

In het nieuwe jaar wens je elkaar een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen toe, maar hoe zeg je dat...

 Het kleine woordje però klinkt niet alleen heerlijk, maar de Italianen gebruiken hem ook maar...

 Je denkt ze te kennen, maar blijken heel anders te zijn! Verschrikkelijk zijn die valse vrienden. V...

Please reload

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png