Over Nederland | Italiaans

Over Nederland | Italiaans

 Als je jezelf wilt voorstellen in Italië, zul je zeer waarschijnlijk ook zeggen dat je uit Olanda komt. Maar wat weten de Italianen nou van Nederland? Los van Amsterdam is er bij veel Italianen weinig bekend over ons land. Tijd dat we daar wat verandering in brengen! 

 

La capitale dei Paesi Bassi è Amsterdam.

Het klinkt misschien wat gek, maar niet alle Italianen weten precies waar Nederland ligt en wat onze hoofdstad (capitale) is, al zullen de meeste Amsterdam wel kennen. 'Amsterdam, la città dei canali! ' Andere steden die misschien wel bekend zijn, zijn Rotterdam, Utrecht (let op de ch klank!) en l'Aia (Den Haag). Overigens kun je zowel zeggen l'Olanda als I Paesi Bassi, dat is gelijk aan wanneer wij Holland of Nederland zeggen. 

 

Fiori
Il papa
 bedankte ons er ieder jaar voor :'Bedankt voor die bloemen'. Fiori worden dan ook veel verbouwd in ons landje en dan met namen Tulipani in honderden verschillende colori. Een bekende attractie, welke ook veel Italianen weet te trekken is uiteraard de Keukenhof.

 

Prati

Je kunt veel zeggen over de natuur in Nederland, maar plat is het er zeker. In de polder vind je veel prati, waar naast schapen (pecore) ook veel mucche grazen. Het belangrijkste dier voor onze latte, die iedere ochtend gedronken wordt bij het ontbijt. Maar naast dat we het drinken, zijn we ook goed in het maken van formaggio. De Gouda-kaas is in grote delen van de wereld een bekende kaas. 

 

Il Re Guglielmo Alessandro
Ja, dat is wel een beetje gek; in het Italiaans heet onze re geen Willem-Alexander, maar wordt hij Guglielmo Alessandro  [ghoeljie-elmo alessandro] genoemd. Dat heeft vermoedelijk te maken met de afkomst van de naam, die in Italië een andere ontwikkeling heeft doorgemaakt dan de Nederlandse variant. Naast een koning, kennen ze misschien ook regina Máxima en principessa Beatrix. Een grote nationale feestdag in Nederland is ook gewijd aan de koning: il giorno del Re

 

 

Acqua

Over de hele wereld zijn we betrokken met waterprojecten. Of het nou het beschermen tegen water is of het droogleggen van stukken land, Nederland is heer en meester op het gebied van acqua. Denk bijvoorbeeld maar aan de vele dighe die we hebben, waarvan de afsluitdijk (diga di sbarramento) ongetwijfeld de bekendste is. Maar ook il porto di Rotterdam, is wereldwijd bekend. Het is tenslotte een van de grootste havens ter wereld en een zeer belangrijke voor het Europese achterland. 

 

Mulino
We vliegen er doorheen en ik vergeet ongetwijfeld nog wel iets typisch Nederlands, maar iets dat ik niet kan vergeten zijn i mulini. Het Nederlandse landschap werd vroeger - nu nog steeds in mindere mate - bepaald door de molens die door il vento hun wieken lieten draaien. Een prachtig aangezicht, waar we best trots op mogen zijn! 

 Extra
Wil je wat meer leren of een handig lijstje met de woorden uit dit artikel (+ een aantal woorden)? Download dan de woordenlijst en de cruciverba (kruiswoordpuzzel)!

 

- Cruciverba 29 'Uit Nederland'

- Woordenlijst 26 'Uit Nederland

Please reload

Download Falo Mobile

Wie het Italiaans een klein beetje beheerst weet dat de meeste werkwoorden eindigen op -are, -ere en...

In het nieuwe jaar wens je elkaar een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen toe, maar hoe zeg je dat...

 Het kleine woordje però klinkt niet alleen heerlijk, maar de Italianen gebruiken hem ook maar...

 Je denkt ze te kennen, maar blijken heel anders te zijn! Verschrikkelijk zijn die valse vrienden. V...

Please reload

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png