5x.. Grosseto

5x.. Grosseto

De meest zuidelijk gelegen provincie van Toscane is Grosseto, het wordt  wel het ongerepte Toscane genoemd mede omdat de grote massa dit stuk nog niet echt ontdekt hebben. Hoewel dat dit stuk Toscane juist zijn charmes geeft, wil ik het toch graag met jullie delen! 

  

1. Maremma

Hoewel de provincie is vernoemd naar de hoofdstad Grosseto, had het misschien beter Maremma kunnen heten. Dit natuurgebied van 101 km2 bestrijkt namelijk een groot deel van de provincie. Eeuwen lang was dit gebied vrijwel onbereikbaar voor de mensen door de vele moerassen in het gebied en ook nu nog zijn de gebieden niet altijd goed te bereiken. Voor vogelaars is dit gebied dan weer ideaal, het moerasachtige stuk trekt veel verschillende soorten vogels!

 

Je kunt Maremma op veel leuke manieren ontdekken. Zo kun je op verschillende plekken kano's huren om over de ombrone (160km lange rivier in het gebied) te varen of kun je ter paard het gebied verkennen. Dat laatste deden/doen de butteri, zij worden de cowboys van Toscane genoemd, mede doordat ze altijd op hun paarden door het landschap galopperen.  

 

Een lokale organisatie heeft een soort promotiefilmpje gemaakt van het gebied, omdat dit wel een redelijke indruk geeft van hoe het gebied eruit ziet, vind je deze hieronder. 

 

 2. Grosseto (città)

De stad Grosseto heeft niet zoveel te bieden als steden als Pisa, Siena of Livorno; het is vooral een moderne stad die niet zozeer leeft van toerisme. Dat komt vooral dat het vroeger vrij ongunstig  in het moerassige gebied van Maremma lag, men vestigden zich liever in de omringende steden. Daarnaast is een groot deel verwoest in de Tweede wereldoorlog, waardoor nog maar een klein centro storico over is. 

 

In de stad moet je in ieder geval op Piazza Dante zijn geweest, hier vind je Il Duomo van de stad. Deze werd gebouwd in de 13 eeuw, maar is in de 19e eeuw compleet gerestaureerd en heeft daar ook zijn rood-witte façade van. 

 

 Door de hele stad kun je stukken van il muro di Grosseto vinden, deze zijn als versterking in de 16e eeuw gebouwd en zijn nog zo goed als helemaal intact!

 

3. Badplaatsen

Grosseto ligt ook voor een deel aan de Tyrreense zee, daar vind je wat kleinere badplaatsen als Monte Arentario, Ansedonia en Follonica. Allemaal hebben ze als kenmerk dat ze in de zomer volstromen met Italiaanse en buitenlandse toeristen die willen genieten van het strand.


Monte Arentario is wel een verhaal apart. Dit was vroeger een eiland, zoals je kunt zien op de foto. Totdat er in de 18de twee zandtongen ontstonden die het water omsloten. Halverwege de 19de eeuw is er vervolgens een weg gemaakt tussen de stad Orbetello (links) en het oude 'eiland'. 

 

4. Saturnia watervallen

Als een van de weinige Toscaanse steden ligt Saturnia op een hoog plateau (294m boven zeeniveau). Het dankt haar naam aan de mythe dat de god Saturnus zou hebben gesticht en warm waterbronnen aan de stad zou hebben gegeven. Er bevinden zich namelijk meerdere warmwaterbronnen (Zwavelhoudend bronwater -> rotte-eierenlucht!) rond de plaats. In het dorp zelf vind je een luxe kuurcomplex, maar iets buiten het centrum kun je gratis een duikje nemen bij een waterval. Hoewel de geur niet erg dragelijk is, heeft het water wel een heerlijke temperatuur (ca. 37 graden). 

 

 

5.  Pitigliano
Dit dorp ligt op een spectaculaire plek boven op de rotsen, die zijn uitgeslepen en vol grotten zitten. De grotten werden jarenlang gebruikt als opslag voor de lokale wijn en olijfolie.  Verder maakt de Joodse ghetto het dorp bijzonder. In de 17de eeuw zochten veel Joden hier hun toevlicht omdat ze werden vervolgt door de Katholieken. Daarom is niet zozeer de Duomo uit de stad het belangrijkste religieuze gebouw, maar de synagoge. 

 

Cover: © Dimit®i (https://flic.kr/p/6AWyB2

Please reload

Download Falo Mobile

"Ik ga naar..". Dit zinnetje kun je op verschillende manieren vertalen naar het Italiaans. Wat er op...

Wie het Italiaans een klein beetje beheerst weet dat de meeste werkwoorden eindigen op -are, -ere en...

In het nieuwe jaar wens je elkaar een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen toe, maar hoe zeg je dat...

 Het kleine woordje però klinkt niet alleen heerlijk, maar de Italianen gebruiken hem ook maar...

Please reload

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png