5x.. Sassari

5x.. Sassari

De meest noordelijke provincie van Sardinië is Sassari met een gelijknamige hoofdstad. Al is de stad Sassari minder bekend dan Alghero, waar veel mensen naartoe vliegen voor hun bezoek aan Sardinië. Wat je verder gezien moét hebben op dit stukje eiland, lees je kort in dit artikel. 

 

1. Sassari

De hoofdstad van de provincie is dus het gelijknamige Sassari. De stad leefde vroeger vooral van de industrie, maar tegenwoordig is ook het toerisme een belangrijke inkomstenbron. Wanneer je in de stad bent, moet je zeker de prachtige pleinen en de fontein van Rosello bekijken en het theater (Teatro Civico) van de stad bezoeken. 

 

In de stad vind je kerken uit verschillende tijden terug, maar vooral de dom (Duomo di San Nicola)  is het bekijken waard. Deze dom is een van de oudste van het eiland en stamt uit de 12e eeuw, maar is veelvuldig verbouwd en uiteindelijk afgemaakt in de 18e eeuw. Veel verschillende bouwstijlen zijn er dan ook terug te zien.  

 

Het belangrijkste plein van de stad is vernoemd naar het land:  Piazza d'Italia. Je vindt hier verschillende cafeetjes en restaurantjes en in de zomer doen ook veel straatmuzikanten hier hun ding. Het plein is rond 1837 ontworpen door Enrico Marchesi en in 1872 voltooid. Temidden van het plein staat Vittorio Emanuele II, de man die een zeer belangrijke bijdrage geleverd heeft aan de eenheid van Italië!

 

2. Alghero

Wanneer je jezelf in Alghero begeeft, vraag je jezelf af of dit nog wel Italië is? Dit stadje aan de westkust van het eiland kent veel Spaans (Catalaanse) invloeden. Het wordt soms zelfs klein-Barcelona genoemd! Dat er zoveel Spaanse invloeden terug te zien zijn, heeft - uiteraard - te maken met de geschiedenis. In de 17e eeuw was de Spaanse familie Habsburg de baas over het gebied. Zij hebben de stad wat elegantie gegeven totdat in 1720 de familie Savoy uit Piemonte het gebied veroverde. 

 

Met name op de boulevard en in de haven van de vissersstad kom je veel kleurrijke motieven tegen. Maar ook op de prachtige kerk van de stad, Chiesa del San Michele, is een must-see. 

 

 

3. Grotte di Nettuno

In de buurt van Alghero ligt één van de mooiste druipsteengrotten van Sardinië: de Neptunusgrotten. Ze zijn per toeval ondekt door een visser in 18e eeuw. De grotten zijn groot, maar alleen te bereiken wanneer de zee zich een beetje gedeisd houdt. De ingang bevindt zich namelijk op een 101-meter hoge klif!  Binnenin vind je gigantische stalactieten en stalagmieten en een heus meer! Het is een van de meest bezochte grotten van Italië.

 

4. Argentiera

Een bijzondere plek in deze Sardijnse provincie is Argentiera. Argento betekent in het Italiaans zilver. En dat referereert naar de oude zilvermijnen, die inmiddels zijn gestaakt met hun werkzaamheden. Het is een zogenaamde ghosttown geworden, die vooral door toeristen bezocht wordt. En dat heeft vooral te maken met de bijzondere constructie, die nog over is van wat ooit een machtige industrie was. 

 

5. Porto Cervo

In het begin van 2016 is de provincie Olbia-Tempio gevoegd bij Sassari en daardoor hoort het dorpje Porto Cervo ook thuis in deze lijst. Dit dorp is gesticht in de jaren zestig door een rijke prins, die zich graag wilde onderscheiden. Hij koos een aantal zeer goede architecten uit en na een aantal jaar was het project voltooid. Vandaag de dag komen er vooral veel rijke oliesjieks hun vakantie hier vieren. Volgens het bureau Engel & Völkers is dit kleine stukje Sardinië het duurste stuk van heel Europa!

 

Lees meer over Porto Cervo in dit artikel dat ik geschreven heb!

 

 

Cover: © Simon Q (https://flic.kr/p/prG4Uh

Please reload

Download Falo Mobile

"Ik ga naar..". Dit zinnetje kun je op verschillende manieren vertalen naar het Italiaans. Wat er op...

Wie het Italiaans een klein beetje beheerst weet dat de meeste werkwoorden eindigen op -are, -ere en...

In het nieuwe jaar wens je elkaar een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen toe, maar hoe zeg je dat...

 Het kleine woordje però klinkt niet alleen heerlijk, maar de Italianen gebruiken hem ook maar...

Please reload

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2019 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png