Groot, Groter, Grootst | Minuutje Italiaans

Groot, Groter, Grootst | Minuutje Italiaans

 Druk, drukker en het drukst; een van de vele voorbeelden van een vergrotende trap. Maar hoe druk je het dan ook hebt, er is vast nog wel een minuutje over om je een aantal onregelmatige vormen in het Italiaans te leren!

 

Voorwerpen of mensen met elkaar vergelijken is iets wat we onbewust heel vaak doen. Ik ben groter dan hij - de olifant is het grootste landdier ter wereld, maar ook: ik heb meer zin in hagelslag dan pindakaas. 

 

Hoe je precies moet vergelijken, leg ik je niet in dit artikel uit. Wanneer je wat meer tijd hebt, kun je dat lezen op de uitgebreide pagina over vergelijken in het Italiaans. Nee in dit minuutje wil ik je graag kennis laten maken met vier veelvoorkomende - onregelmatige - vergrotende trappen: goed, slecht, klein en groot

 

 Goed, beter, best is in het Italiaans dus buono, migliore, ottimo? Ja, en nee. Je hebt in het Nederlands en het Italiaans twee vormen van de superlativo (grootst/best/kleinst):

 

- Ik ben het grootst. (1)

- Ik ben het grootst van de klas. (2)

 

De eerste vorm staat op zichzelf- je vergelijkt het met niks anders. Bij de tweede zin vergelijk je jouw grootte met die van de klas. Wanneer je het met niks anders vergelijkt, gebruik je in het Italiaans de superlativo assoluto: Sono massimo. (1)

 

Vergelijk je wel met een andere groep dan gebruik je de superlativo relativo. Deze maak je van een lidwoord + de tweede trap: sono il maggiore della classe. 

 

Bonusvraag

Heb je het begrepen? Probeer dan de bonusvraag te beantwoorden! Snap je het nog niet zo goed? Lees het dan nog eens door - of bekijk de vergelijkpagina van Falo. Fijne week!

 

 

 

Please reload

Download Falo Mobile

Wie het Italiaans een klein beetje beheerst weet dat de meeste werkwoorden eindigen op -are, -ere en...

In het nieuwe jaar wens je elkaar een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen toe, maar hoe zeg je dat...

 Het kleine woordje però klinkt niet alleen heerlijk, maar de Italianen gebruiken hem ook maar...

 Je denkt ze te kennen, maar blijken heel anders te zijn! Verschrikkelijk zijn die valse vrienden. V...

Please reload

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png