Jaartallen en eeuwen | Minuutje Italiaans

Jaartallen en eeuwen | Minuutje Italiaans

Hoe geef je aan in welk jaar je geboren bent in het Italiaans? Of in welke eeuw er een gebeurtenis plaatsvond? Italianen zeggen dit soort dingen nét iets anders dan wij gewend zijn en daarom deze week een minuutje Jaartallen en eeuwen in het Italiaans.

 

Data

Wanneer je kijkt naar het verschil tussen het Nederlands en het Italiaans rondom jaartallen dan zie je twee belangrijke verschillen: lidwoorden & aanduiding van eeuwen. Te beginnen met het eerste verschil: in het Italiaans staat er altijd een bepaald lidwoord (il) voor een datum en voor een jaartal. Iets wat we in het Nederlands niet kennen. 

 

Het is dan ook altijd dal 2000 al 2018  // (da + il)  2000 (a + il) 2018 (van 2000 tot 2018). 

 

 

Het andere verschil vinden we bij de eeuwen. Als wij het hebben over de zestiende eeuw, zul je een Italiaan het horen hebben over il sedicesimo secolo of il cinquecento. En de oplettende lezer merkt dan op dat je hiermee twee verschillende getallen gebruikt. Bij de sedicesimo secolo heb je het over de zestiende eeuw (lett. vertaald), terwijl je met cinquecento letterlijk zegt: 'de 1500 (jaren)'. 

 

 Deze tweede benaming wordt overigens vaak alleen gebruikt, wanneer je actief bent binnen de kunst- of literatuurwereld. Maar aangezien zeker de Italiaanse kunst een belangrijke invloed heeft gehad, is het handig om dit onderscheid te kennen! 

 

Please reload

Download Falo Mobile

Wie het Italiaans een klein beetje beheerst weet dat de meeste werkwoorden eindigen op -are, -ere en...

In het nieuwe jaar wens je elkaar een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen toe, maar hoe zeg je dat...

 Het kleine woordje però klinkt niet alleen heerlijk, maar de Italianen gebruiken hem ook maar...

Morgen is er een grote staking in Nederland, waardoor onder andere het openbaar vervoer grotendeels...

Please reload

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2019 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png