Uno Sciopero | Minuutje Italiaans

Uno Sciopero | Minuutje Italiaans

Morgen is er een grote staking in Nederland, waardoor onder andere het openbaar vervoer grotendeels plat ligt. In Italië is zo'n staking niet ongewoon. Wanneer je in Italië bent, is de kans groot dan men wel ergens het werk neerlegt. Het is dan ook vast goed om in één minuutje wat handige tips rondom het thema 'staken' te bespreken. 

 

 

Iedereen die regelmatig een bezoek brengt aan Italië, moet het woord sciopero [sjiopero] wel eens tegengekomen zijn. Stakingen horen helaas bij Italië. Gelukkig worden de stakingen veelal wel op tijd aangekondigd. Wanneer je naar Italië gaat, is het dan ook verstandig om de website van de Commissione Garanzia Sciopero (link) te bekijken. Zij beschrijven precies waar en wanneer er een staking plaatsvindt. Deze is helaas wel volledig in het Italiaans. 

 

Hieronder vind je een screenshot met de komende stakingen. 

 

 

Helemaal links vind je de data en daarnaast de settore (sector/branche). Voor veel Nederlanders is er eigenlijk maar een sector echt interessant: Trasporto (de transport-sector). Tijdens mijn verblijf in Rome stonden de metrostellen regelmatig stil, maar ook de machinisten van Trenitalia of de werknemers op vliegvelden leggen het werk zo nu en dan stil.

 

Naast settore vind je Azienda (bedrijf). Hier kun je zien welk (deel van het) bedrijf staakt. Soms staakt er slechts een afdeling of kleine groep van het bedrijf. Weer een kolom naar rechts vind je de locatie. Dit kan een stad, provincie of regio zijn, maar sommige stakingen zijn ook landelijk, zoals de staking van Poste Italiane deze week. 

 

Tenslotte vind je in de laatste kolom nog wat icoontjes. Een kruisje betekent dat de geplande staking niet doorgaat en de Italiaanse vlag wil zeggen dat het hier een landelijke staking betreft. 

 

Dat was het weer! Neem eventueel nog een kijkje op de website (link) en check of jij jouw vakantie zonder stakingen in Italië zult doorbrengen. 

 

 

 

 

Please reload

Download Falo Mobile

"Ik ga naar..". Dit zinnetje kun je op verschillende manieren vertalen naar het Italiaans. Wat er op...

Wie het Italiaans een klein beetje beheerst weet dat de meeste werkwoorden eindigen op -are, -ere en...

In het nieuwe jaar wens je elkaar een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen toe, maar hoe zeg je dat...

 Het kleine woordje però klinkt niet alleen heerlijk, maar de Italianen gebruiken hem ook maar...

Please reload

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png