Wensen | Minuutje Italiaans

Wensen | Minuutje Italiaans

 

In het nieuwe jaar wens je elkaar een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen toe. Wat als je dat een Italiaan wil wensen?  Dat leer ik je graag het komend minuutje. We pakken dan ook meteen andere 'wensen' mee, zoals het succes of juist sterkte wensen. In bocca al lupo (;

 

Wensen

Het Italiaanse woord voor wensen is augurare. Je kunt heel veel situaties bedenken wanneer je iemand wat wilt wensen. In dit artikel gaan we het hebben over het wensen van een gelukkig Anno Nuovo (nieuwjaar),  successo (succes) wensen, of wat je zegt als iemand ziek (malato) is. 

 

Gelukkig nieuwjaar!

Wanneer de klok op 31 december 00:00 slaat en het Capodanno [kapodanno] (nieuwjaarsdag) is, wens je elkaar een gelukkig nieuwjaar toe, de Italianen zeggen dan Buon Anno [boeon anno] of Felice Anno Nuovo [felietsje anno noeovo].

Andere wensen rondom feestdagen zijn Buon Natale [boeon natale] (fijne kerst) en Buona Pasque [boena paskwe]​ (gelukkig Pasen). 

 

De bek van de wolf. 

In het Italiaans hebben ze een bijzondere manier van elkaar succes wensen, ze gebruiken daarvoor de zin: In bocca al lupo [in bokka al loepo]. Bocca betekent in het Nederlands bek of mond en il lupo is de wolf; 'in de bek van de wolf' dus. En een beetje Italiaan - wat ik jullie dus wil leren- zal niet antwoorden met grazie, maar met Crepi! [krepie] (moge hij creperen). 

 

Beterschap

Het kan natuurlijk gebeuren dat iemand die goed kent malato (ziek) is geworden. En natuurlijk hoop je dan dat hij/zij snel zal genezen (sinarsi). Dat laat je in het Italiaans blijken door te zeggen:  Rimettiti presto of Buona Guarigione. Die eerste betekent iets als 'herstel snel' en de andere een 'goed herstel' 

 

 

Please reload

Download Falo Mobile

Wie het Italiaans een klein beetje beheerst weet dat de meeste werkwoorden eindigen op -are, -ere en...

In het nieuwe jaar wens je elkaar een gelukkig nieuwjaar en de beste wensen toe, maar hoe zeg je dat...

 Het kleine woordje però klinkt niet alleen heerlijk, maar de Italianen gebruiken hem ook maar...

 Je denkt ze te kennen, maar blijken heel anders te zijn! Verschrikkelijk zijn die valse vrienden. V...

Please reload

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo_edited.png