Studeren in Italië

Als student had/heb ik altijd de droom gehad om te studeren in Italië. En die droom komt binnenkort zeer waarschijnlijk uit! Daarvoor heb ik veel onderzoek gedaan, bijvoorbeeld naar mogelijke universiteiten en plaatsen waar je als Nederlandse student goed kunt studeren. In dit artikel zet ik de mogelijkheden uiteen. 

Algemeen

Er zijn in totaal 90 verschillende universiteiten verdeeld over Italië, waarvan er 26 een rol spelen op internationaal gebied. Ik richt me in dit artikel dan ook op de 'beste tien' universiteiten, omdat Nederlandse universiteiten/hoge scholen vaak geen connecties hebben met de andere. Voor de ranking maak ik gebruik van de QS World University Ranking (link). 

HBO of Universiteit / Erasmus

Binnen de Europese unie verschillen de scholensystemen behoorlijk. Er is daarom afgesproken dat alleen het hoger onderwijs van ieder land in aanmerking komt voor het Erasmusprogramma. Het is mogelijk om met een HBO-opleiding naar een Italiaanse universiteit te gaan (mits je school banden heeft met zo'n universiteit uiteraard). 

Niveau Italië

De lijst die ik heb gebruikt, wordt vaak gezien als meetpunt van de kwaliteit van het onderwijs. Bijna alle Nederlandse universiteiten hebben een top 150 notering, terwijl de hoogst genoteerde universiteit uit Italië op plek 186 staat. Het zegt niet alles, want wanneer universiteiten zich concentreren op één wetenschapsgebied scoren ze vaak lager. 

Top 10

1. Politecnico di Milano

De hoogst genoteerde universiteit van Italië op deze lijst komt uit Milaan en is gericht op Engineering, Architecture and Industrial Design; bedoeld voor de TU's in Nederland dus. De school is redelijk internationaal gericht, waardoor er veel vakken in het Engels worden gegeven. De universiteit bestaat uit meerdere faculteiten verdeeld over meerdere plekken in Milaan. 

 

Meer informatie (website)

 

2.  University of Bologna

Deze universiteit wordt wel de oudste - nog bestaande - universiteit ter wereld genoemd. Ze is opgericht in 1088! De universiteit bestaat uit liefst 11 faculteiten met meer dan 200 studies en heeft dan ook aan iedere student wel iets te bieden. De verschillende faculteiten zijn verdeeld over de steden Bologna, Cesena, Forlì, Ravenna, Rimini. 

 

Meer informatie (website)

 

3. Sapienza Università Roma

De derde universiteit op deze lijst komt uit Rome. Het is niet alleen de oudste universiteit van Rome, maar is eveneens de grootste universiteit van Europa met gemiddeld zo'n 140.000 (!) studenten. Sapienza (wat kennis/wijsheid betekent) Università beschikt over 21 faculteiten, waardoor deze universiteit voor veel studenten dus ook een mogelijkheid is. Deze universiteit beschikt over een campus, maar heeft veelal Italiaanse vakken. 

 

Meer informatie (website)

 

4. University of Milan

De tweede universiteit uit Milaan in deze lijst is de University of Milan. Dit is de grootse universiteit uit de regio met zo'n 64.000 studenten. Het beschikt over zo'n 8 faculteiten met in totaal zo'n 131 studies. Een aantal faculteiten bevinden zich in historische gebouwen midden in het centrum. De universeit is ook erg internationaal gericht, waardoor veel vakken te volgen zijn in het Engels. 

 

Meer informatie (website)

 

5. Università di Padova

De eerste universiteit, waarvan je misschien niet direct wist waar je het kon vinden. Padova bevindt zich in de regio Veneto (dus in de buurt van Venetië). Het is opnieuw een zeer oude universiteit (1222) in een bijzonder mooie stad. Er studeren zo'n 60.000 studenten in een stad van 200.000 inwoners. Men zou dit dus gerust een studentenstad mogen noemen. Veel vakken, over 8 faculteiten, zijn te volgen in het Engels.

 

Meer informatie (website)

 

 

6. Politecnico di Torino

Dit is misschien wel de meest internationaal-gerichte universiteit van Italië. Zo'n 16% van de studenten is buitenlands en veel vakken zijn dan ook te volgen in het Engels. Maar deze universieit richt zich - net als in Milaan- alleen op Engenering en Architectuur. 

 

Meer informatie (website)

 

7. University of Pisa

De universiteit uit de stad van de scheve toren is weer erg breed georiënteerd. Van argicultuur tot medicijnen en van natuurkunde tot cultuurkunde, de universiteit heeft zo'n 6 faculteiten. Maar het meerendeel van de vakken wordt nog gegeven in het Italiaans, dus let wel op! 

 

Meer informatie (website)

8. University of Rome (Tor Vergata)

Tegenover alle oude universiteiten staat Tor Vergata. Deze universiteit is opgericht in 1982 en heeft 6 faculteiten. Het was altijd erg gericht op onderzoek en bezit een van de meest belangrijke ziekenhuizen van Italië. De universiteit bevindt zich op een campus. 

Meer informatie (website)

9. University of Florence

Deze universiteit is voorgekomen uit de Studium Generale (Middeleeuwse universiteit) en bezit twaalf verschillende faculteiten, maar veel vakken worden weer gegeven in het Italiaans en slechts enkele in het Engels. 

 

Meer informatie (website) 

 

10. University of Trento

Net als in Padua heeft ook de universiteit van Trento grote invloed op de stad zelf. Op de unversiteit zitten zo'n 16.000 studenten in een stad van 110.000 inwoners. Het heeft 11 verschillende faculteiten en biedt ook Engelstalige cursussen. 

 

Meer informatie (website)

Andere universiteiten

Er zijn dus nog 80 andere università in Italië. Met de meeste andere universiteiten hebben de Nederlandse instellingen geen contract. Maar mócht het kunnen, raad ik ook de Universiteit van Napels (wel veel Italiaans), de Universiteit van Triëst (echte studentenstad) of Università Cattolica del Sacro Cuore. Die laatste is een private universiteit (voor Erasmusstudenten is hierbij geen verschil in kosten) en heeft vestigingen in verschillende steden als Rome, Milaan en Brescia. 

FALO

  • 57fd64_05b11ece50e047bb80e840a4ef371272
  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon

© 2020 Falo's Italiaanse School. Met trots ontwikkeld en ontworpen door Olaf van Maaren.

Privacybeleid | Algemene Voorwaarden | Cursusbeschrijving | Beleidsplan | Contact

falo_logo.png